Μαγειρική !

Τα χαρτάκια των παραγγελιών έχουν γίνει μέτρα σερπαντίνες

κι εσύ απλά έχεις ξεχάσει τι ακριβώς ανακατεύεις μέσα στο τηγάνι,

ποιος είσαι, τι κάνεις εδώ, ποιος ο λόγος που υπάρχεις…

Καλώς ήρθατε σε έναν χώρο εστίασης!

****

Ένας χώρος από τη φύση του απαιτητικός..

Πολλές ώρες δουλειάς, αβεβαιότητα και συνεχείς προκλήσεις

είναι μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν

όσοι τρέχουν τη δική τους επιχείρηση, όπως κι εγώ.

Ένας χώρος όπου η φωτιά καίει μονίμως.

Πολύ συχνά η κουζίνα μοιάζει με ηφαίστειο. Ξέρεις, ένα μέρος που είναι πάντοτε ενεργό.

Αν ρωτήσεις τα άτομα που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με μια κουζίνα για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή, θα πάρεις πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους απαντήσεις. Υπάρχει όμως κάτι που είναι κοινό:

Μιλάμε για ένα περιβάλλον με αιχμηρά αντικείμενα, φωτιές και καπνούς. Συνθήκες μάχης δηλαδή. Σε τέτοιες συνθήκες λοιπόν, με ποιούς…. θα πορευτείς?? Θα πας με άτομα που εμπιστεύεσαι, που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, αξίες και στόχους.

Είναι μια δουλειά που απαιτεί ακρίβεια.Μέσα σε μια κουζίνα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Από τη μία έχεις τους ρομαντικούς, εκείνους δηλαδή που γουστάρουν πολύ αυτό που κάνουν, και από την άλλη τους υπόλοιπους, που το κάνουν γιατί είναι μόδα και το είδαν στην τηλεόραση και εκείνους που το κάνουν γιατί απλά χρειάζονται μια δουλειά.

(Φαντάζομαι όλοι έχετε καταλάβει σε ποιά κατηγορία βρίσκομαι. 😉

Η μαγειρική τέχνη ήταν καθαρή επιλογή και ο κύριος λόγος που ασχολούμαι με αυτή, είναι η χαρά της δημιουργίας πάνω στη γεύση. Προσπερνώ με αποφασιστικότητα τις φοβερές δυσκολίες της ( που ακόμα κι αυτές με γοητεύουν) κι εμμένω στα σπουδαία μαθήματα που μου χαρίζει αυτός ο χώρος.)

Μου αρέσουν οι προκλήσεις που ανεβάζουν το επίπεδο της δημιουργικότητάς μου , και η κουζίνα από προκλήσεις άλλο τίποτα.

 Τα πλεονεκτήματα του επαγγέλματος είναι πολλά, κυρίως όμως το συναίσθημα της δημιουργίας και της ομαδικής πετυχημένης δουλειάς. Τα μειονεκτήματα δε .. είναι τόσα πολλά που δεν φτάνει μια σελίδα για να τα γράψω, είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται πάθος, δύναμη, υπομονή και επιμονή! Δεν είναι για όλους.. και δεν είναι επάγγελμα στο οποίο υπάρχει προσωπικός χρόνος.

Αυτή η δουλειά κρύβει πολλά είδη τεχνών μέσα της

..αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορείς να εκφράζεις τη δημιουργικότητα σου με διάφορους τρόπους.

¨Δουλεύουν πραγματικά όλες σου οι αισθήσεις.

****

Θα έλεγα πως δεν επέλεξα ένα επάγγελμα… αλλά έναν τρόπο ζωής. 🙂

Έναν μαγειρικό τρόπο ζωής…

όπου η έγνοια μου και το μεράκι μου για όμορφες γεύσεις δεν εγκλωβίστηκαν σε μια κουζίνα. «Μαγείρεψα » με υπομονή,με φροντίδα και με αγάπη, σχέσεις, καταστάσεις, συναισθήματα, δίνοντας γεύση «νόστιμης ζωής»

( Ακόμα κι αυτό το μπλογκ ( tasty life) δημιούργημα μιας «μαγειρικής»μου διάθεσης ήταν) 🙂

Να το φιλοσοφήσουμε λιγάκι? 🙂

Μαγειρική & φιλοσοφία!

Φιλοσοφία και μαγειρική: δυο αντικείμενα που έχουν οριστεί μέσα σε μια σχέση πολωτική, καταλαμβάνοντας τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα στο δυισμό μεταξύ πνεύματος και ύλης. Δυο δραστηριότητες «εν διαστάσει».

Η φιλοσοφία και η μαγειρική, σύμφωνα με τη συγγραφέα Francesca Rigotti είναι δυο δραστηριότητες με στενή συγγένεια. Είναι άραγε τυχαίο ότι η λατινική λέξη sapere (γνωρίζω) έχει κοινή ρίζα με τη λέξη sapore (γεύομαι) – αλλά και με τη λέξη σοφία; Ή το γεγονός ότι η γλώσσα είναι συγχρόνως το όργανο της γεύσης και της ομιλίας;

Η δε «επικούρειος» κριτική θέλει να δείξει ότι το φαγητό, που είναι κατ’ εξοχήν συνυφασμένο με την ύλη, ενέχει πνεύμα φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό. Άλλωστε είναι γνωστό πως εκτός από νοστιμιά, το φαγητό προσφέρει ασκήσεις στοχασμού, αισθητική διανόηση, συντροφιά και ευζωία. 😉

( Η μαγειρική- γευστική καθημερινότητά μου, στο βίντεο 🙂 )

.H Μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη, τεχνική.

”Το μαγείρεμα

μπορεί να είναι μια πόρτα για τη σύνδεση”,

λέει ο Wawrzonek Bustle.

Rennesense

7 σκέψεις σχετικά με το “Μαγειρική !

Add yours

 1. Λοιπόν Ειρήνη μου,
  περιττό να πω πόσο μού άρεσε το βίντεό σου έτσι; Είδα την τέχνη σου, μάλλον ένα μικρό της μέρος. Ήθελα ειλικρινά να ακούσω από έναν άνθρωπο της επαγγελματική μαγειρικής, τις εμπειρίες του. Και ιδού τώρα η αποκάλυψη και το μοίρασμα.
  Ναι, ο χώρος της κουζίνας είναι …εκρηκτικός. Η παρομοίωσή σου με …ηφαίστειο είναι άκρως επιτυχημένη, καλή μου φίλη. Και θα έλεγα με πολλούς κινδύνους καθώς τίποτα από εκεί δεν δείχνει αθώο, το αντίθετο θα έλεγα.
  Μέσα από την αγάπη σου, ο χώρος σου μετατρέπεται σε γκαλερί τέχνης και αυτό μετράει. Σε θαύμασα στις δημιουργίες σου ακόμα και σε παραδοσιακά πράγματα (ζύμη). Μού έκανε εντύπωση η γέμιση των κολοκυθοκορφάδων, Ειρήνη, αν είδα καλά. Φαντάζομαι η γέμιση είναι η κλασική που κάνουμε στα γεμιστά κολοκύθια ναι;
  Σε ευχαριστούμε για αυτήν την ανάρτηση. Για μένα ήταν γεμάτη αγάπη αλλά και ενδιαφέρον.
  Την καλησπέρα μου και κάθε επιτυχία.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Ξέρεις Γιάννη , μετά από διόμισυ περίπου χρόνια που είμαι εδώ στη παρέα σας, πραγματικά ήθελα πολύ να αναφερθώ και στο επάγγελμα μου , και μάλιστα για δυο λόγους.
   Ο ένας ήταν αυτό που ανέφερες ( δηλ. τί σημαίνει ένας επαγγελματικός χώρος εστίασης, που ουδεμία σχέση έχει με μια απλή κουζίνα σπιτιού). Ο δεύτερος λόγος ήταν μέσω της δουλειάς μου, να φανερώσω εδώ όχι τη μαγειρική μου δεινότητα 🙂 αλλά πραγματικά το κέφι μου και τη διάθεση που έχω στο να δημιουργώ.. Και ήθελα τόσο μα τόσο πολύ να τα μοιραστώ μαζί σας!

   Ναι! οι κολοκυθοανθοί είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα!
   ( εδώ έχω μαγειρέψει παπαρούνες αν θυμάσαι, αυτά θα άφηνα ? χαχα) Γεμιστά με ρυζάκι και μυρωδικά, όπως σωστά κατάλαβες! Όσο για τη ζύμη, ναι το παραδοσιακό για μένα είναι η βάση όλων.

   Χάρηκα πολύ που απόλαυσες την ανάρτηση Γιάννη μου.
   Καλό βράδυ σου εύχομαι!!!

   Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Πραγματικά απολαυστική ανάρτηση, Ειρήνη μου! Ναι, τη χάρηκα γιατί μέσα απ’ αυτή είδα το μεράκι και την αγάπη σου και αυτό μετράει. Εύχομαι πάντα καλές μαγειρικές εμπνεύσεις. Και καμιά καλή πρόταση εδώ, χαχαχαχαχα. Φιλιά πολλά κορίτσι μου.

    Αρέσει σε 2 άτομα

 2. Η χαρά της δημιουργίας πρώτα από όλα είναι για μένα η μαγειρική και στη συνέχεια της γεύσης! 🙂
  Είχα τη τύχη να μεγαλώνω σε οικογένεια καλοφαγάδων- γκουρμέδων θα λέγαμε και θυμάμαι τον πατέρα μου να μας τρέχει χιλιόμετρα μακριά να δοκιμάσουμε ένα νέο ταβερνάκι, όπου το περιβάλλον- ατμόσφαιρα έπαιζε επίσης πάντα πρωταρχικό ρόλο! 🙂
  Μου αρέσει να μαγειρεύω και πάνω απ΄όλα να πειραματίζομαι με νέες συνταγές και η μεγαλύτερη χαρά μου, είναι να το ευχαριστιούνται οι γύρω μου και να το εκφράζουν! 😉
  Φιλοσοφώντας το, θα έλεγα πως ναι:
  «Η δε «επικούρειος» κριτική θέλει να δείξει ότι το φαγητό, που είναι κατ’ εξοχήν συνυφασμένο με την ύλη, ενέχει πνεύμα φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό. Άλλωστε είναι γνωστό πως εκτός από νοστιμιά, το φαγητό προσφέρει ασκήσεις στοχασμού, αισθητική διανόηση, συντροφιά και ευζωία».
  Το video πολύ κατατοπιστικό και μου άνοιξε την όρεξη για νέους πειραματισμούς! 😉

  Θα ευχηθώ να μη μας λείψει ποτέ η αγάπη της γεύσης και ψυχολογικά και υλικά! 🙂

  ΑΦιλάκια γλυκά, νόστιμα και εσωτερικά γευστικά! ❤

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Μου αρέσει να μαγειρεύω και πάνω απ΄όλα να πειραματίζομαι με νέες συνταγές και η μεγαλύτερη χαρά μου, είναι να το ευχαριστιούνται οι γύρω μου και να το εκφράζουν! 😉.. λες Στεφανία μου, και είναι αυτό που ΚΑΙ εγώ νιώθω το ίδιο ακριβώς 🙂

   Ενας από τους πιο όμορφους. δημιουργικούς,συναισθηματικούς τρόπους
   να δείξεις και να προσφέρεις αγάπη,ενδιαφέρον,φροντίδα, πιστεύω είναι η μαγειρική.

   Το δε, κατατοπιστικό βίντεο που σου άνοιξε την όρεξη για νέους μαγειρικούς πειραματισμούς,
   μου θυμίζει το πόσο μου ανοίγει η όρεξη για διάβασμα μετά από κάθε ανάρτηση σου 🙂

    Έτσι! Να μη μας λείψει ποτέ η αγάπη της γεύσης και ψυχολογικά και υλικά!
   Κανείς μας δε γεννήθηκε για να ζήσει μια «άνοστη» ζωή 😉

   Στέλνω τα φιλιά και την αγάπη μου , 🙂 🙂
   όπως και τους χαιρετισμούς της ομάδας ( οικογένεια) που πασχίζουν μαζί μου για γευστικούς στόχους ! 🙂 ❤ ❤

   Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Όμορφο πράγμα, ειδικά στην απρόσωπη εποχή που ζούμε, να σε προκαλεί, με την καλή έννοια πάντα, η δουλειά σου βγάζοντας όλη τη δημιουργικότητα και την αγάπη σου σε κάτι που πραγματικά είναι κομμάτι σου.
  Την καλησπέρα μου!

  Μου αρέσει!

  1. Όχι μόνο όμορφο πράγμα, ευλογία είναι Δώρα μου 🙂
   Βλέπεις, επειδή είναι ένα επάγγελμα που δε γνωρίζει από 8ωρα, οι ώρες πολλές, δεν θα μπορούσε κάποιος να το αντέξει για καιρό, αν δεν το αγαπούσε πραγματικά.
   κι όταν κάτι το αγαπάς, το υπηρετείς με χαρά 🙂
   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλό απόγευμα να έχεις ! 🙂

   Αρέσει σε 2 άτομα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: